Parkinsongroep


Leven met de gevolgen van de ziekte van Parkinson of parkinsonisme gaat zeker niet vanzelf. Hoe houdt u de regie over uw leven? Het volgen van gerichte therapieën leidt tot minder opnames in gespecialiseerde revalidatieklinieken en verkleint de valkans. Wij verwelkomen u graag in onze parkinsongroep. Op de groep zijn groepsbegeleiders aanwezig. Zij ondersteunen en begeleiden u op de momenten dat u op de groep aanwezig bent en bieden lotgenotencontact. De activiteiten gedurende de dag zijn gericht op het behoud van uw vaardigheden.

Het doel is dat u zo lang mogelijk thuis kunt blijven wonen. De parkinsongroep staat de hele dag in het teken van therapie. We bereiden bijvoorbeeld gezamenlijk de lunch voor. De dagelijkse handelingen doen we met elkaar, al doende oefenen en trainen we zo uw zelfredzaamheid. Ons team zorgprofessionals bestaat uit een fysiotherapeut, ergotherapeut, logopedist, specialist ouderengeneeskunde, maatschappelijk werker en een parkinsonverpleegkundige. Onze paramedici zijn aangesloten bij ParkinsonNet en hebben ruime ervaring met onderzoek en behandeling van mensen met dit ziektebeeld. De behandelingen op de parkinsongroep moet gezien worden als aanvulling/vervolg op uw behandeling.

Wat betekent dit concreet?

Twee dagen per week, op dinsdag en donderdag van 09.30 tot 16.00 uur, komt u naar de parkinsongroep bij Allévo. Op deze dagen volgt u therapie gericht op de problemen die u ervaart. Hierin staan het verbeteren en onderhouden van mobiliteit (bewegen), geheugen en spraak centraal. Ook dagelijkse handelingen worden geoefend. U volgt de therapie actief en kunt oefenen op de dagen dat u thuis bent. Leden van de Parkinsongroep waarderen ook het contact met lotgenoten.

Parkinson heb je niet alleen

Bij de parkinsongroep treft u lotgenoten en kunt u deelnemen aan groepstherapieën en begeleiding, zowel voor u als voor uw mantelzorger(s). Overigens wordt uw partner of mantelzorger ook actief bij de behandeling betrokken, zodat hij of zij u thuis kan ondersteunen.

Parkinsonverpleegkundige

De parkinsonverpleegkundige is gespecialiseerd in de zorg voor mensen met de ziekte van Parkinson. De verpleegkundige biedt u onder meer ondersteuning en begeleiding, voorziet u en uw familie van advies en informatie, bemiddelt in contacten met hulpverleners en biedt RGM-groepstherapie. De Parkinsonverpleegkundige is aangesloten bij Parkinsonnet.

Home | RGM Nederland (rgm-nederland.nl)

Specialist Ouderengeneeskunde (SO)

De specialist ouderengeneeskunde (SO) richt zich op het verbeteren of behouden van de medische staat van de deelnemers aan de parkinsongroep. De SO is ook aangesloten bij ParkinsonNet en onderhoudt contact met de huisarts en/of neuroloog. Tussen de parkinson verpleegkundige en de specialist ouderengeneeskunde vindt ook regelmatig overleg plaats.

Fysiotherapie

De fysiotherapeut van de parkinsongroep houdt u zo mobiel mogelijk. De verschillende behandelingen zijn gericht op uw uithoudingsvermogen, balans, spierkracht en de loopfunctie.
De fysiotherapie wordt zo functioneel mogelijk gehouden. Hierdoor heeft u thuis ook zoveel mogelijk aan de behandelingen. Door regelmatig testen af te nemen kan de fysiotherapeut het beloop van het fysiek functioneren gedurende de tijd objectief waarnemen. Het doel? De beperkingen door de gevolgen van de ziekte van Parkinson zo veel mogelijk te verminderen.

Ergotherapie

De ergotherapeut verzorgt eens per maand een groepstherapie gericht op schrijven of geeft een tai chi-les. Daarnaast is de ergotherapeut er voor u als u vragen heeft op het gebied van zelfredzaamheid. Adviezen, trainingen en (huiswerk)oefeningen helpen u bij het vergroten van uw zelfredzaamheid. Ook is er een mogelijkheid tot een huisbezoek. Zo kunt u in uw eigen situatie oefenen en kijkt de ergotherapeut met u mee naar het gebruik van hulpmiddelen en aanpassingen. De ergotherapeut ondersteunt u bij het aanvragen van hulpmiddelen en aanpassingen bij WMO en/of verzekeraar.

Logopedie

Op de parkinsongroep is eens per twee weken op de ochtend een vaste logopedist aanwezig. Eens in de twee weken kunt u deelnemen aan groepstherapie gericht op verbetering van de communicatie. Heeft u individuele logopedische doelen op het gebied van spreken, slikken of speekselcontrole? Dan kan de logopedist u hierin adviseren.

Maatschappelijk werk

De maatschappelijk werker is de contactpersoon wanneer u zich wilt aanmelden voor deelname aan de parkinsongroep. Maatschappelijk werk geeft begeleiding bij aanvraag van uw indicatie. Zo begeleidt en adviseert de maatschappelijk werker u en uw eventuele mantelzorger met vragen die zijn gerelateerd aan gezondheidsverlies. De begeleiding en advisering kan in zowel groepsverband als individueel verband. Er is aandacht voor o.a. verliesverwerking, omgang met de ziekte en draaglast/draagkracht.

Parkinson-expertiseteam

Allévo beschikt over een eigen Parkinson-expertiseteam. Het Allévo team bestaat uit:

  • specialist ouderengeneeskunde,
  • fysiotherapeut,
  • ergotherapeut,
  • logopedist,
  • verpleegkundig specialist,
  • groepsleiding (gediplomeerd) en
  • maatschappelijk werker.

Zij hebben onderling nauw contact, kennen u en weten waar u aan werkt. Zo kunnen de therapieën elkaar aanvullen en versterken.

Algemene voorwaarden

Met ingang van 1 januari 2022 zijn de algemene voorwaarden gewijzigd. De algemene voorwaarden leest u hier.

Informatie Parkinsongroep

Heeft u interesse en wilt u graag een keer komen kijken? U bent van harte welkom om op afspraak een kopje koffie of thee te komen drinken bij de parkinsongroep.

Heeft u vragen of wilt u zich aanmelden, neem dan contact op met Allévo via 088 110 2800 of servicepunt@allevo.nl.